Ο Δήμος Ηρακλείου θέλοντας να συμβάλλει στην επιτυχία των δράσεων των τοπικών κοινωνιών και να αναδείξει τα πολιτιστικά και αναπτυξιακά τους χαρακτηριστικά, υλοποίησε δράση στις Κάτω Ασίτες την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023, σε συνεργασία με τους φορείς των Κάτω Ασιτών (Ενορία, Τοπικό Συμβούλιο, Πολιτιστικό Σύλλογο, Αθλητική Ένωση Ασιτών) στο πλαίσιο των ετήσιων εκδηλώσεων εορτασμού της Πολιούχου του χωριού Αγίας Παρασκευής, οι οποίες αποτελούν ένα σημαντικό κοινωνικό και πολιτιστικό γεγονός της περιοχής, στο οποίο συμμετείχε πλήθος κατοίκων και επισκεπτών .
Στόχος του Δήμου είναι να ενισχύσει την σύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα με τους καταναλωτές και γι’ αυτό στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης «Εξωστρέφεια Αγροτικής Οικονομίας Ηρακλείου», ο Αναπτυξιακός Οργανισμός ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΜΑΕ υλοποίησε δρώμενο στο προαύλιο του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Κάτω Ασιτών, όπου δόθηκε η δυνατότητα στους παρευρισκόμενους να γνωρίσουν τον πλούτο των παραδοσιακών αρτοσκευασμάτων και των οίνων της περιοχής.
Προσφέρθηκαν εκλεκτά παραδοσιακά αρτοσκευάσματα που είχαν προετοιμαστεί με μεράκι και αγνά τοπικά υλικά από τα μέλη των δύο Γυναικείων Συνεταιρισμών των Κάτω Ασιτών, «Τα Ασιτιανά Εδέσματα» και «Το Γοργολαίνι» που δραστηριοποιούνται με μεγάλη επιτυχία στην τοπική αγορά, δίνουν υπεραξία στα προϊόντα του τόπου τους και ενισχύουν την τοπική οικονομία και την απασχόληση.
Κεράστηκαν εκλεκτά κρασιά από ντόπιες ποικιλίες του «Οινοποιείου Διαμαντάκης», που έχει έδρα στις Κάτω Ασίτες αλλά η εμπορική παρουσία του επεκτείνεται εντός και εκτός Κρήτης, καλλιεργεί τους αμπελώνες με σεβασμό και φροντίδα αξιοποιώντας το μοναδικό μικρόκλιμα της περιοχής, συνεργάζεται αρμονικά με ντόπιους αμπελοκαλλιεργητές και συμβάλει σημαντικά στην τοπική ανάπτυξη.
Έγινε παρουσίαση από τον Προέδρο Δ.Σ. Σωματείου Αρτοποιών Ν. Ηρακλείου Βασίλη Δαφέρμου, για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των παραδοσιακών αρτοσκευασμάτων του Ηρακλείου και της Κρήτης, τα συστατικά τους, τον τρόπο παρασκευής τους και όλα αυτά τα σημεία που τα ξεχωρίζουν από τα αρτοσκευάσματα της υπόλοιπης Ελλάδας
Ενημερώθηκαν από τον οινοποιό και οινολόγο Διαμαντάκη Ζαχαρία για τις ντόπιες ποικιλίες οινοποίησης και τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά τους που είναι ενταγμένες σε Ζώνη ΠΟΠ, τις διαφορές και τις ιδιαιτερότητες τους και πως θα αξιοποιήσουν τα χαρακτηριστικά του τόπου και των ποικιλιών του για άριστα αποτελέσματα στην οινοποίηση.