image_pdfimage_print

Ο σκοπός

Να αναδείξει, να ανανεώσει και να ενθαρρύνει την υιοθέτηση και την ενίσχυση των χαρακτηριστικών υγείας, βιωσιμότητας και πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρητικής διατροφής που οδήγησαν στη Μεσογειακή Διατροφή.

Η ιδέα

Το συμπόσιο θα διευκολύνει την έκθεση και την εμβάπτιση στη γαστρονομία της Κρήτης συνδέοντας αιώνες μαγειρικής παράδοσης με τη σύγχρονη ιστορία και παράδοση της προέλευσης της « Κρητικής διατροφής» . Η πολιτιστική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα της κρητικής γαστρονομίας , από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή, από στεριά σε θάλασσα θα υπογραμμίσει τις γαστρονομικές και γεωπονικές έννοιες σε ένα πλαίσιο υγείας/έρευνας/διατροφής.

Παράλληλα, το συμπόσιο θα τιμήσει τη μητριαρχική και προγονική σοφία της τροφής ως φάρμακο για το σώμα, το μυαλό και το πνεύμα, που μεταδίδεται μέσα από συνταγές, ιστορίες, αρχαιολογικά μυστήρια και παραδόσεις στην Κρήτη, ειδικά όσον αφορά τον μητριάρχη. Για την προώθηση και τη διατήρηση αυτών των γαστρονομικών θησαυρών, θα υπάρξουν ευκαιρίες για βιωματική ενασχόληση με μαγειρικούς που έχουν εμπειρία στην παραγωγή τροφίμων μεγάλης κλίμακας για να κατανοήσουν καλύτερα και να εξερευνήσουν μονοπάτια για την εφαρμογή και την κλιμάκωσή τους.

Τοποθεσία

Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου , Πλαστήρα 49 & Ρωμανού 713 07 Ηράκλειο

Το Πρόγραμμα